Å reise seg etter mageplask

Å reise seg etter mageplask

image

Jeg har vokst opp med en fortellingen om et kjempe mageplask. Det var min pappa som sto for det. Som ung militær dro han sammen med resten av troppen til byens store utebad. Her var det basseng med hoppetorn.  Slik jeg husker historien var det 10 meter høyt men det betviler jeg i dag med tanke på resten av historien. Men fem meter var det i hvert fall om ikke mer.  Uansett så var det høyt og pappa var en ung og sporty type som hadde vokst opp midt inne i skogen langt fra dype vann og høye hoppetårn. Jeg vet ikke hva han tenkte når han klatret opp i tårnet. Ungdommelig overmot, lyst til å imponere? Sannsynligvis tenkte han ikke, bare tok sats, kastet seg ut og landet med et skikkelig mageplask. De måtte dra ham opp av bassenget, hjelpe ham inn i garderoben, få ham på bussen og hjem til leiren.

Det ble til slutt en spennende historie for barn og barnebarn men det er ikke alle» mageplask» i livet som blir det. Skammen setter som oftest en stopper. Den får oss til å prøve å skjule våre mistak, den gjør at vi mister frimodigheten og vi blir redde for prøve igjen-redde for å mislykkes.

I søndagens tekst leser vi om Peter som frimodig kastet seg over relingen på båten. Han hadde fått syn på Jesus der ute på vannet. Bølgene gikk høye men Peter tenkte ikke på det. Han hadde bare øynene på Jesus. Vannet bar og han gikk enda til han begynte å tenke på bølgene, da sank han.

Historien om Peter kunne ha sluttet der med et skikkelig «mageplask». Men det gjør den ikke. Jesus dro ham opp og hjalp ham inn i båten. Peter mistet ikke frimodigheten, skammen tok ikke styringen på livet. Istedenfor at det ble en pinlig historie om dumdristighet og mislykkethet har det blitt en historie om tro og tillit.

Å reise seg etter et skikkelig «mageplask» er ikke enkelt. Man kan trenge hjelp. Vennlige hender som tar tak, varme blikk som ikke dømmer og noen som hører når jeg forteller min historie. Da blir det lettere at frimodig fortsette videre i livet.

God helg!

12.11.2015


Del denne artikkel på e-post