Foredrag ved Magnar Kleiven og besøk av biskop Per Arne Dahl

Foredrag ved Magnar Kleiven og besøk av biskop Per Arne Dahl

image

Tekst og foto: Roar Olsen

Foredrag ved Magnar Kleiven i Ullerål kirke mandag 16. november

Det siste foredraget i serien «Godt liv – hele livet» i Ullerål kirke ble en humørfylt og overraskende aften for de fremmøtte.

På vei til bispevisitas i Hallingdal entret plutselig biskop Per Arne Dahl talestolen i kirken og fortalte litt om hans tanker i forbindelse med det tragiske terroranslaget som hadde skjedd i Paris fredag den 13. november.

-Skal vi danse etter det som skjedde i Paris? – Hvor var du 22. juli da tragedien rammet det norske folk på Utøya? Eller hvor var du i jula 2004 da tsunamien rammet land og folk med sterk kraft?

Tankevekkende ord – jo vi husker nok hvor vi var – alle disse datoer – dager hvor barn, unge og voksne ble revet vekk fra oss.

Som HC Andersen har sagt det – «det er tungt, forbannet tung at dø, mens hjerte fremdeles er ungt».

Det er med dirrende sinne at så mange unge med livsglede har blitt revet vekk.

Per Arne Dahl fortsatte, - Skal vi danse, skal vi glede oss etter slike erfaringer med djup sorg?

Den som har lært meg noe om dette er min sønns «gamle» fotballtrener Espen. Espen og hans sønn overlevde tsunamien, men hans kone og datter ble tatt av forferdelig vannkrefter.

VI skrev en bok sammen.

 – jeg glemmer ikke 18. februar, to måneder etter tsunamien hvor Espen ringte meg og fortalte meg at, min sønn Balder og jeg gikk på kino i kveld. Vi lo og vi lo, inntil det plutselig slo meg, - er det lov til å le etter et slikt traume og det som skjedde med min kone og min datter for ett par måneder siden?

Per Arne Dahl – lurte på hvordan kan jeg gi disse gutta god samvittighet i en slik situasjon.

Jeg tenkte på min egen sønn Kristoffer, som jeg har smurt matpakke til i alle år, - en med nugatti og en med italiensk salat. Hver dag sa Kristoffer til meg, -husk dobbelt papir mellom da fatter!

-Det er slik i denne verden, vi trenger dobbelt mellomleggspapir. VI trenger sorg og glede.

Paulus sier i hans brev til romerne, - gled dere med de glade og gråt med de som gråter.

-Jeg fikk i oppgave en gang av min bestefar Julius, dette var i 1955 og jeg skulle få en femmer, (det var mange penger den gangen) hvis jeg lærte med et salmevers utenat.

Salmen var skrevet av Kingo og heter; Aldri er jeg uten nåde.

Jeg ønsker at dere skal ta til dere disse ordene i salmen som var den første jeg lærte:

Aldri er jeg uten våde,
aldri dog foruten nåde,
alltid har jeg sukk og ve,
alltid kan jeg Jesus se.

Alltid trykker mine synder,
alltid Jesus hjelp forkynner,
alltid står jeg under tvang,
alltid er jeg full av sang.

Snart i sorg, snart vel til mote,
snart i fall og snart på fote,
ofte uten sinnets ro,
alltid fylt av Jesu tro.

Så er sorg til glede lenket,
så er drikken for meg skjenket,
besk og søt i livets skål,
dette er mitt levnets mål.

Jesus, jeg med gråt vil bede:
Hjelp du til at troens glede
fremfor synd og sorger må
alltid overvekten få!

 

Dette var en spesiell introduksjon til aftenens foredragsholder som åpnet hans innlegg med ordene, «går det av å bestemme seg for å ha det bra?»

-jeg har vært lege, men jeg synes det er mer morsomt å jobbe med helse!

For å referere til Matteus – Salig er de sagtmodige. Har dette noe gjøre med inkluderende arbeidsliv å gjøre. Jeg kan også si, - salig er de hjulbente, fordi de har den i parentes!

Aftenen med Magnar Kleiven foredrag forløp i alvor og humor. Humor som ga oss gleden og tanken ved at en god latter forlenger livet. Noe Magnar fortalte at han på en konferanse for begravelsesbyråer hadde blitt tatt ille opp da han sa – at en god latter forlenger livet. Dårlig butikk!

-Livskvalitet er våkne opp om morgenen og glede seg til å stå opp, eller glede seg til å gå på jobben.

Vi trenger noen begeistringsknapper i livet. Jeg er begeistret over at vi i Norge gåt i tog på 17. mai, jeg er begeistret over at vi ikke går i militærparader. Jeg er begeistret over at 43.000 mennesker likte og ble med i en Facebookgruppe for Ludvik som har Downs syndrom – med tittelen på gruppen, - «velkommen til livet Ludvik». Jeg er begeistret over at mer enn 250.000 mennesker løftet roser den 25. juli istedenfor å vise hevn etter 22. juli.

Husk at når vi har fokus på noe vi liker blir det forsterket positivt. Tenker du ikke gode tanker blir du negativt påvirket.

Vi blir det vi tenker, sa Buddha.

Som lege vil jeg si at poenget med sykehus, er å komme seg ut igjen snarest mulig. Vi trenger ikke skilt som hovedinngang til sykehusene, vi trenger et skilt på innsiden som viser hovedutgangen.

Du skal ikke tro at du er syk, - selv om du er sengeliggende når du våkner om morgenen. Vi har også et felles ansvar for at vi har det bra med oss selv og våre omgivelser.

-Det var en eldre kar i Bamble som så et par gutter som drev og sparket hverandre, i områder på kroppen hvor det gjør mest vondt å bli sparket, spesielt hos oss menn. Hvorfor gjør dere dette her gutter, spurte den eldre mannen, det må jo gjøre forferdelig vondt. Svaret var – å nei da, vi bruker vernesko.

Det er noe spesielt med folk fra Bamble, hvis du søker på «smarte bamblinger» på Google, så får du svaret; - finnes ikke noe samsvar med det du leter etter.

Platon sa,- hvis du tenker på helse, -så stenger du for det gode liv.

Du må trives med det du gjør, kanskje det ikke er så sundt å trimme, hvis du ikke trives med det?

Jeg gikk en gang på en diett, en grapefruktdiett, - er det noen her som har gjort det? Jeg likte og hadde det godt med denne dietten. – Spis alt, - unntatt grapefrukt!

Den gangen burde jeg også tenke på å gå på en diett. Jeg møtte en gang en seksåring og så tenkte jeg, her kan jeg sikkert få sannheten å vite, hvis jeg spør; -  er jeg tjukk?

Seksåringen tenker seg vel om og sier, - hvis du hadde vært badedyret mitt så hadde jeg sluttet å blåse.

I Salomos ordspråk står det å lese, - Glede i hjerte gir god helse, - mismot tærer på marg og bein.

Det blir skrevet mye om sykdom i norske aviser, - hvert år dør 16. 8 millioner i Norge hvis vi skal tro overskriftene i for eksempel Dagbladet. Vi i Norge bekymrer oss mest i verden.

Men husk at bekymringer er renter du betalte for en gjeld du aldri får.

Det er slik at kunnskap om sykdom gir sykdom. Ikke bland legen bort i helsa di’! Han er utdannet i sykdom ikke i helse. Du kan ta tak i din egen helse, tenk deg å ringe til legen din, - og avbestille timen, fordi, du selv vet hvordan du har det. Helse er å leve!

Husk å gi hverandre annerkjennelse for jobb andre har gjort, det er med til å bygge selvtillit og god helse.

Kong Olav sa en gang; - med begeistring som drivkraft kommer du lengst!

Avslutningsvis er det Mor Theresas tale eller ord til en forsamling av ledere som ønsket hennes tilstedeværelse for gi lederne påfyll av gode tanker til videre arbeid.

Hun holdt en meget kort tale:

Kjenner du dine medarbeider?

Elsker du dine medarbeidere?

Og helt tilslutt vil undertegnede Roar Olsen som har laget sammendrag av alle foredragene hilse til alle fremmøtte – gi hverandre en god klem, oppfordre hverandre til å fremelske det beste i dine kollegaer. God adventstid og gledelig jul.

Det har vært en berikelse for meg selv å få lov til å delta på alle disse foredragene.

Roar Olsen 19.11.2015

 

 

 

19.11.2015


Del denne artikkel på e-post