Påskehilsen fra prest Marie Lyngseth

Foto: Roar Olsen

Utstyrt med kost og kurv banket vi på hos naboene for å fylle kurven med godsaker før vi dro videre til Blåkulla. Langfredag var virkelig en lang dag. Mamma sang i kirkekoret og hadde svart kjole. Påskeaften var mye bedre. Da våknet vi tidlig og begynte å lete etter påskeegg med godteri.

Til kvelds spiste vi egg som vi malt med vannfarger. Som tenåring dro vennegjengen til fjells for å kjøre slalåm og vel hjemme igjen gikk man i hvit pologenser for å framheve brunfargen.

Min første påske i Norge var som et eventyr.

Hytte langt opp i fjellheimen, utedo med en fabelaktig utsikt, mengder med proviant, Kvikklunsj på tur og middels god smøring under skiene. Mye hyttekos med selskapsspill, lesing (en kjærlighetsroman ettersom jeg ikke visste at her leser man krim i påsken) og selvfølgelig radiolytting. Nitimen, påskelabyrinten, lokalradioen og alle snakket om det dårlige været hele tiden.

Det berømmelige påskeværet lyste med sitt fravær.

I Spania var det meste annerledes.

Den stille uken er preget av prosesjoner. Man gjenopplever Jesus siste vandring til Golgata. Lange prosesjoner gjennom byen kledd i hvite drakter akkompagnert av trommer, bærende på den gråtende Maria eller den lidende Jesus. For en innflytter var det mye vi ikke forsto og som føltes fremmed og rart.

Da var det fint å samles på Sjømannskirken for å dele et påskemåltid inspirert av den første påsken da Israels folk hastet ut av Egypt og Jesus siste måltid med disiplene.

Det er åpenbart at påske kan man feire på mange forskjellige måter. Det viktigste er nok ikke hvordan man gjør det men at man gjør det, feirer altså. Feirer at det er livet og ikke døden som har fått siste ordet.

Kanskje er det derfor man sier «glad påsk» til hverandre i Sverige. Fordi det er virkelig noe å gledes over. Derfor kan man også første påskedag, på ulike språk høre det samme gledesropet rundt om i verdens kirker Jesus er oppstanden, ja han er sannelig oppstanden!

Glad påske!

27.03.2016