Det kommer en dag da jeg også trenger kirken, sa Kjell B. Hansen da han ble intervjuet i Hønefoss kirke i vår. Knapt en måned etter intervjuet var han borte. Kjell B, som gjennom et langt arbeidsliv hadde jobbet på Follum fabrikker og som var ordfører i Ringerike kommune i hele 12 år før han selv valgte å trekke seg i 2019. Gode år som førtidspensjonist ble til et knapt halvår.
Ved flere anledninger reiste han rundt og holdt foredrag. Mannen som sikkert kunne tatt seg godt betalt, skulle ikke ha noe, det var bare moro å få dele kunnskapen man hadde.
"Jeg er den jeg er, og har begge beina på jorda, sier han om seg selv i dette intervjuet, som viser at han er mer enn en ordinær mann."
Kjell B. var ekstraordinær, en kunnskapsrik mann, som prøvde å se det beste i alle, som brydde seg om mennesker og som ønsket å ikke dominere.
Follum var arbeidsplassen hans i mange år. Sammen med to arbeidskollegaer har han jobbet på en bok om nettopp Follum. Han satt på mye stoff, også lydopptak. At han var stolt av Follum og det fabrikken fikk til, skinner tydelig fram gjennom intervjuet.
"Alle visste hvor Follum var, men få visste hva vi gjorde", sier han.
"Vi tok vare på folk. Det var og er en like viktig funksjon å vaske toalettene som å gjøre noe annet. Vi kan ha mye å lære gjennom det som skjedde på Follum. Her var et godt arbeidsmiljø."
"Kunnskap, på forskjellige nivå, erfaring, herunder livserfaring og innsikt er noe jeg til sammen vil kalle klokskap,"
sier Hansen blant annet.
"Man må møte mennesker med respekt for det man kan og ikke bare det man er."
Hansen hadde håpet å få boka ferdig til Follums nedleggelse i 2012, men som ordfører måtte den utsettes.
"Boka blir både vid og bred, ikke som porten, altså," sier Hansen blant annet leende i intervjuet.
Nå må boka ferdigstilles uten Kjell B.
Amazing grace
Før vi møttes fikk Hansen spørsmålet om det var en sang han kunne tenke seg å høre i løpet av samtalen. Amazing grace, var svaret.
Så nevner Hansen bakteppet for sangen Amazing grace: slavehandelen og undertrykkelsen og alt negativt som vi ikke ønsker å identifisere oss med. I dag er dessverre dette kanskje mer aktuelt enn noensinne.
"Sangen gir grunn til refleksjon", sier Hansen. "Over hele verden søker mennesker trøst i denne sangen når det er vanskelig. Teksten og budskapet går rett inn i hjertet på de fleste."
Hansen mente og at arbeiderpartiet, slik det opprinnelig var, hadde mange likhetstrekk med kirken, blant annet fordi vi bruker samme virkemidler gjennom sang og musikk.
De kristne sangene har et budskap de fleste kan søke trøst i, sier han videre.
Hansens bestemor var adventist:
"Ingen har vel lest så mange bibler og streket under så mange ord som henne. Hun var en sterk troende og det ga trygghet. Gjennom det bestemor ga til min mor, får du inn holdninger, budskapet om kristendom. Kjerka er noe som er en del av livet, uansett."
Den gamle Hønefoss kirke og det gamle kapellet med sin gravplass, var noe Hansen ble godt kjent med gjennom besteforeldrene sommerstid som liten gutt. Graver skulle stelles, gress skulle lukes, singel rakes, og det skulle helst foregå i stillhet, i respekt.
En natt jeg lå og drømte …
For oss gamle ringerikinger er Solveig Busund et kjent navn. Som sanger og dirigent av mange kor, gledet hun mange. Da Hansen var 12-13 år døde bestefaren og Busund sang Den hellige stad, noe som satte sine spor i et guttesinn. Da Hansen lærte å spille orgel på 70-tallet, var denne sangen en av dem han lærte seg.
"Musikk er sjelebot", sier Hansen videre, og røper at han har spilt både trekkspill og orgel.
Hva er meningen med livet, var en av oppgavene Hansen fikk som ung på skolen, og elevene hadde mange svar på dette.
Gjennom lavterskeltilbudet Kunsten å leve i Hønefoss kirke siste torsdag i måneden i vinterhalvåret, prøver vi å sette ord og toner på meningen med livet og kunsten å takle det, i både med- og motgang.
Da Hansen var på besøk, var vi enige om at vi kunne samtalt i mange timer videre. Avtalen var at han skulle komme tilbake til høsten. Vi skulle fylle kirken med folk som ville høre, ikke politikk, men om livet.
Slik ble det ikke. Den 31.05.2020 døde Kjell B. Hansen. Vi lyser fred over hans gode minne.
Vigdis-Merete Rønning